Vi fördömer alla våldshandlingar | Sverigedemokraterna i Göteborg

Vi fördömer alla våldshandlingar

Publicerad 30/11 2015 I Dagens Samhälle http://www.dagenssamhalle.se/debatt/vi-foerdoemer-alla-valdshandlingar-19649

Vårt land har den senaste tiden upplevt allt för många vansinnesdåd. I torsdags skrevs ännu ett dystert kapitel i Sveriges historia: Sveriges första skolattack. Den 22 oktober kommer alltid att förbli en mörk dag för Sverige, skriver SD-företrädare och fördömer våldshandlingar och manar till demokratiska samtal utan hat och indelning av partier i ”goda” och ”onda”.

Från Sverigedemokraternas sida vill vi vara mycket tydliga: Vi fördömer alla former av våldshandlingar. Det är viktigt att alla nu ställer sig bakom en strävan om konstruktiv och öppen debatt i sann demokratisk anda – det som Sverige är känt för i hela världen!

Torsdagen den 22 oktober kommer dock alltid att förbli en mörk dag för Sverige. Vårt land har den senaste tiden upplevt allt för många vansinnesdåd. För några år sedan drabbades vi av vår första självmordsbombare i Stockholm. Förra året blev en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna brutalt ihjälslagna i Ljungsbro utanför Linköping.

I somras blev en ung kvinna mördad i Götene och för några månader sedan blev två människor, en mamma och hennes son, ihjälhuggna på Ikea i Västerås. Mördarens egna ord var: ”De såg svenska ut”.

I torsdags skrevs ännu ett dystert kapitel i Sveriges historia: Sveriges första skolattack.

Våra tankar går till alla berörda, kollegor och personal, men inte minst till alla anhöriga och vi hoppas att de någon gång kan finna något som påminner om sinnesfrid.

Det är svårt som medförälder att föreställa sig den sorg de upplever. Det är svårt att tänka sig in i ett scenario att aldrig mer få hem sina barn efter skolan. Skolan som skall vara barnens trygghet utanför familjen.

Något som ter sig naturligt efter en tragedi är att söka svar på frågan ”varför?”. Tyvärr ser vi, som så många gånger förut, att det eskalerar i en starkt polariserad syndabocksjakt. En jakt på förtroendevalda politiker.

Ingen av våra sverigedemokratiska politiker sanktionerar eller uppviglar till våld. Vi sverigedemokrater kan aldrig vara nog så tydliga: Vi fördömer alla former av våldshandlingar. Det är viktigt att den offentliga debatten fortsätter, oinskränkt. Att de demokratiska samtalen fortsätter, utan att vi delar in olika partier i ”goda” eller ”onda”.

Den polariserade debatten vi nu ser är ett resultat av den retorik meningsmotståndare använt mot varandra på diverse sociala medier och forum. Men det är inte längre bara anonyma figurer på internet som låter ett verklighetsfrånvänt hat lysa fram, utan samma retorik kan vi numera även finna på diverse kvällstidningars ledarsidor.

Man vill demonisera den andra sidan och lyfta fram lösryckta citat. Allt för att skapa polarisering, ett vi mot dem. Det kan inte ha undgått något parti, oavsett ideologisk grund, att de destruktiva och polariserade debatterna föder hat likväl som de omöjliggör en offentlig konstruktiv debatt.

Vår innersta önskan är att dessa polariserade uttryck på allvar börjar diskuteras och fördöms. Vi eftersträvar en debatt där både förespråkare för en liberalare såväl som för en restriktivare invandringspolitik tillåts. Med samma spelregler. All form av extremism och rasism göds via polariserade debatter.

Tänk innan ni yttrar er, betänk vilka långsiktiga konsekvenser era ord kan medföra!

Heikki Klaavuniemi, regionråd VGR (SD)
Lars Hansson, kommunalråd Göteborg (SD)
Jörgen Fogelklou, distriktsordförande Göteborg (SD)
Calle Johansson, distriktsordförande Bohuslän (SD)
Robert Jansson, t.f distriktsordförande Norra Älvsborg (SD)
Hannyah Jörtoft, t.f distriktsordförande Skaraborg (SD)
Monika Svensson, distriktsordförande Sjuhärad (SD)