SD och Fi: fullmäktiges motsatser | Sverigedemokraterna i Göteborg

SD och Fi: fullmäktiges motsatser

Publicerad på GP 2017-09-10 http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/sd-och-fi-fullm%C3%A4ktiges-motsatser-1.4614565

Sverigedemokraterna pratar mest i kommunfullmäktige. Feministiskt initiativ minst. De två partierna är varandras motpoler i allt.

I SD:s fullmäktigegrupp finns bara män. I Fi:s bara kvinnor.
SD har under mandatperioden lagt 36 motioner – överlägset flest av alla partier. Fi har ännu inte lagt en enda.
I relation till sin storlek är SD:s fullmäktigegrupp den som pratar mest av alla. Fi talar minst – tre av SD-politikerna talar faktiskt mer på egen hand än hela Fi:s förtroendevalda gör tillsammans.
Inget av partierna har ordinarie platser i någon av nämnderna, kommunfullmäktige är den viktigaste arenan för dem båda. Ända har de valt så olika väg.
Stina Svensson tar emot Fi:s lokaler i Majorna. Rosa lampor och en gigantisk whiteboard, där tiden fram till valet ritats upp, spår av kastade ägg på ett av fönstren.

Hon säger att fullmäktige är ett viktigt forum för att föra fram var partiet står, och att det hade varit bra om fler väljare tittade och lyssnade ”men det kanske inte är världens mest lattjo arena. Det är inte chips och cola, direkt”. Att partiet talar så mycket mindre än andra är inget hon tänkt på.
– Vi gör ju allt på fritiden. Därför kan vi inte springa på alla bollar. Det blir svårt med tid, helt enkelt. Vi har våra expertområden som vi koncentrerar oss på.

Sverigedemokraterna har tre ledamöter som var och en talar mer än vad ni gör tillsammans. Vad tänker du om det?
– De kan gå upp och läsa en dikt ”sten är mindre än grus” – eller vad var det han sa? Att uppta talartid för sådant för inte demokratin eller debatten framåt. Vi är inte så mycket för att gå upp och blaja. Vi vill prata fakta och politik. Vi går upp när det tillför något.

Det är fler än Stina Svensson som reagerat på hur Sverigedemokraterna springer upp och ned i talarstolen, ibland är det fyra-fem ledamöter som går upp i ett och samma ämne och säger likartade saker.
Sverigedemokraternas lokale ordförande, fullmäktigeledamoten Jörgen Fogelklou, är medveten om att andra partier pratar om att SD medvetet försöker dra ut på tiden – men han säger att de inte gjort så, förutom vid ett tillfälle.
– Men vi har inte haft några restriktioner. De som vill gå upp och prata får göra det. Så i början gick alla upp och pratade i alla ämnen och sa samma sak.
Eftersom de var nya behövde de peppa varandra för att våga gå upp, säger han. Kanske ledde det till att de tog för mycket plats. Nu försöker de styra det så att alla inte säger samma sak, men partiet låter fortfarande alla ledamöter som vill tala göra det.

Skillnaden mot partiets förra fullmäktigegrupp är enorm och Jörgen Fogelklou säger att han hört kommentarer i stil med ”Gud, vad skönt det var när de satt och sov” – men han säger att de kommer att fortsätta synas och höras.
– Jag är medveten om att jag inte övertygar någon av de andra ledamöterna i fullmäktige. Men det är det enda stället vi kan synas politiskt och det spelas in, så jag kan lägga ut det på Youtube och få tittare den vägen.

I och med att Sverigedemokraterna tagit mer plats i fullmäktige har tonen förändrats, menar en del ledamöter. Inte minst har Feministiskt initiativ känt sig utsatta och förminskade av SD-ledamöter – som den gången gruppledaren Lars Hansson sa att Fi kunde gå och fika eftersom de skulle debattera bilar.
– Jag är inte förvånad – de är sexister och rasister, det vi står för kallar de för landsförräderi. Men ibland kunde jag önska att fler sa ifrån, säger Stina Svensson.
Jörgen Fogelklou säger att han ”hoppas att han och hans partikamrater behandlar Fi som vilket parti som helst”.
– Men sedan är det ju vårt rakt motsatta parti. Jag har svårt att ta dem på allvar.
Hur menar du?
– Om vi tar våra kärnfrågor, som kriminalitet: vi är för hårdare straff, de står för daltande. De vill ha fri invandring, mer bidrag, inget trång – flum helt enkelt.
Men trots alla motioner och all tid i talarstolen har Sverigedemokraterna ännu inte fått igenom någonting av sin politik i kommunen. Feministiskt initiativ däremot har, i det rödgrönrosa budgetsamarbetet, bland annat drivit igenom ökade anslag till kvinnojourer, en utjämning av friskvårdsbidragen för de kommunanställda samt satsningar på utsatta EU-medborgare.